Open

Radicale openheid is voor mij een zeer groot goed. Ik kan eigenlijk alleen maar radicaal open zijn en werken. Het zit me in mijn DNA. Ik geloof niet in geheimen of geslotenheid. Ik heb een broertje dood aan patenten en octrooien als ze slechts enkelen dienen.

Open samenleving, open organisatievormen, open deelname, open communicatie, open innovatie, open standaarden, open technologie. Ik ben er mee opgegroeid. Het is me met de paplepel ingegoten.

Begrijp me goed, ik geloof wel in strategische en tactische communicatie waarbij je de {{p|kracht van stilte}} inzet voor je goede doel.

Je deelt informatie en straalt voor mij open source uit.

—Martine Waakhuijsen

Radicale openheid maakt de handelspraktijken een afspiegeling van betrouwbaarheid en direct aan- en bespreekbaar. Daarbij ontstaat een voortdurend groeiend voordeel van de twijfel. Radicale openheid neemt uiteindelijk elke twijfel weg.

Transparant—Ik neem beslissingen bij voorkeur in het openbaar. Ik deel alle informatie die belangrijk is voor de visie, missie, bedoeling en beginselen vrij en volledig en met iedereen, tenzij dit het vertrouwen schendt of de levensvatbaarheid en gezondheid schaadt of in gevaar brengt.

Als goedaardige dictator ben ik een dienend leider die inspireert en mensen gidst en adviseert, de juiste vragen stelt en de juiste ontwikkelingen ontlokt. Ik ben een {{p|meedogenloos liefdevol}} facilitator die keihart (met een T) de juiste balans en flexibiliteit katalyseert.

Mijn radicale openheid mondt uiteindelijk uit in een heldere licentie—essentiële speelregels voor een zakenvriendelijk en bruisend ecosysteem.

Ook TED is geobsedeerd door radicale openheid, zo getuigt Chris Anderson.