Martien als ijsbreker maakt bevroren energie weer vrij en vormt zo een vaargeul naar je bestemming. Ik zorg ervoor dat de rest van je vloot ook haar bestemming bereikt. Indien gewenst laat ik me daar ook gedeeltelijk op afrekenen—shared risk-reward.
Als je niet weet waar je naar toe gaat kan je wel eens ergens anders uitkomen.
—Yogi Berra
Vanuit een positie van onschendbaarheid leg ik als ”'{{p|wijze dwaas}}”’ en met een scherp gevoel voor humor vaak de vinger op de zere plek en durf ik dingen te zeggen die anders onuitgesproken blijven. Het opkrikken van het prikkelniveau is onontbeerlijk om mensen in een lichte staat van opwinding te brengen en een stroom van ideeën op gang te brengen.
Ik verwonder me over jouw verwantschap en die van je dochters: ze laten me geselen voor het spreken van de waarheid, ze laten me geselen voor het liegen, en soms wordt ik gegeseld als ik mijn mond houd.
—De dwaas, King Lear, act 1, scene 3
Goede ideeën wil je graag geventileerd zien en slechte ideeën wil je graag wieden, ondanks ontmoediging door de angst om tegen het collectief en/of haar leiders in te gaan.
Als je niet weet waar je naar toe gaat, is elke weg de goede.
—Alice in Wonderland
Autoriteiten, managers en leiders worden vaak niet uitgedaagd op hun autoriteit, uit angst voor de job of andere negatieve gevolgen. Hierdoor kunnen slechte ideeën toch wortel schieten.
Het is zwaar om tegenover een hele groep een idee uit te dagen. Tegenwoordig wordt daarvoor niemand meer met pek en veren besmeurd, maar emotioneel kan je worden uitgesloten of gezien worden als een slechte teamspeler.
Toch dient iemand zo nu de katalysator te zijn voor groepsintrospectie. Iemand dient te waarschuwen als de groep de verkeerde richting inslaat.
Zie de {{p|wijze dwaas}} als de moderne vorm van de ”’hofnar”’. De {{p|wijze dwaas}} stelt vragen die niet populair of politiek gevaarlijk zijn. Echter, deze vragen zorgen voor een pas op de plaats, zetten je aan tot reflectie en het heroverwegen van keuzes. Vaak willen veel mensen dezelfde vraag stellen maar durven ze dat niet. De {{p|wijze dwaas}} vertoont een gezonde mix van inzicht, openhartigheid en koppigheid, gebracht met een gezonde dosis humor.
De rol van de {{p|wijze dwaas}} is legendarisch. De meest beroemde {{p|wijze dwaas}} is de kleine jongen die uitroept, “Kijk, hij loopt in zijn blootje!” uit het sprookje De nieuwe kleren van de keizer van Hans Christian Andersen.